Aurinkovoiman rahoittaminen voi olla kannattavaa

Julkaistu: 16.6.2015

On virheellistä olettaa, että aurinkoenergian juokkorahoittaminen olisi kannattamatonta. Tulonjaon voi järjestää siten, että rahoittaja saa nimikkopaneelinsa lisäksi mielekkään korvauksen rahoittamalleen pääomalleen. Rahoittajille kaavaillaan jo joissakin kohteissa yli viiden prosentin korkoa.

Helsingin Uutisten tuoreessa artikkelissa hämmästellään Helenin aurinkovoimaloiden rahoittamisen kannattamattomuutta. Artikkelissa viitataan blogikirjoitukseen, jonka mukaan nimikkopaneelin hankkiminen kävisi lopulta rahoittajan kukkarolle.

Niin blogikirjoitus kuin Helsingin Uutisten artikkeli kertovat enemmän Helenin liiketoimintamallista ja -ajattelusta kuin voimaloiden rahoittamisen saati itse aurinkoenergian kannattavuudesta. Helen toki avoimesti osoittaa, että maksamalla 4,4€/kk nimikkopaneelista, saa 1€ hyvityksen sähkölaskuun. Nimikkopaneelit ovat Suvilahden ja Kivikon voimaloissa menneet kaupaksi kuin häkä, joten nämäkin ehdot näyttävät kuluttajille toistaiseksi kelpaavan.

Uusiutuva energia ei kuitenkaan yleisty, eivätkä aurinkovoimalat pidemmän päälle rakennu vain ihmisten hyväntahtoisen maksuhalun varaan. Tämän takia Joukon Voima perustaa liiketoimintansa malliin, joka tarjoaa reilun ja mielekkään hyödyn kaikille osapuolille: niin projektin toteuttajille, rahoittajille kuin Joukon Voimallekin. Näin rahoittajat kiinnostuvat hankkeistamme tulevaisuudessakin, sillä he voivat perustella rahoitustaan muillakin kuin vihreillä aatteillaan.

Aurinkovoiman kannattavuudesta Suomessa kertovat oivasti suunnitellut aurinkopuistohankkeet, jotka ovat kokoluokaltaan suuria voimalaitoksia. Näiden laitosten rahoittajille projektin toteuttajat ovat kaavailleet jopa yli viiden prosentin vuotuista korkoa.

Helen on tehnyt arvokasta työtä aurinkoenergian tuomiseksi kuluttajien ulottuville ja huulille. Vahinko tapahtuu, jos nimikkopaneelien hinnoittelun ja aurinkovoiman kannattavuuden välille aletaan vetää yhtäläisyysmerkkejä. Aurinkovoiman joukkorahoittaminen on mahdollista huomattavasti kannattavammin. Tämän eteen teemme työtä.

Jukka Kajan

Joukon Voima