Haluatko tuulivoimaa Helsinkiin?

Julkaistu: 2.2.2016

Helsingin edustalle voisi tulla suurikin teollisen kokoluokan tuulipuisto. Näin linjaa kaupunginsuunnitteluvirasto (HS, 1.2.2016). Haluaisitko olla mukana puiston suunnittelussa ja rahoittamisessa?

Vaihtoehtoisia energiamuotoja tarvitaan Helsingissä, sillä kaupunginvaltuusto päätti juuri Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemisesta vuoteen 2024 mennessä. Lämmön- ja sähköntuotantolaitos Hanasaaressa on ollut vakaa, mutta hiilenmusta energialähde Helsingille jo vuosikymmeniä. Monet energia-asioita seuraavat ovat varmasti miettineet, että miten tällainen määrä sähkön ja lämmön tuotantoa Helsingissä voidaan korvata. Yhtenä vastauksena tähän on moderni teollisen luokan tuulivoima, joka soveltuisi Helsingin ulkosaaristoon erinomaisesti.

Uusiutuvan energian osuuden kasvu globaalisti ja teknologioiden kehitys saavuttavat väistämättä Suomenkin. Toinen kansainvälinen megatrendi koskee joukkorahoitusta, jonka avulla ihmiset voivat rahoittaa suoraan tarpeellisiksi katsomiaan projekteja. Joukon Voima iskee tässä kaksi kärpästä yhdellä iskulla tarjoamalla rahoitettavaksi ympäristöystävällisiä ja kannattavia projekteja. Rahoituspäätöksillään voi todella vaikuttaa siihen, millaisessa tulevaisuudessa elämme.

Kaupungin selvityksen mukaan suurin osa helsinkiläisistä kannattaa tuulivoiman rakentamista Helsinkiin. Lisäksi kaupunkilaiset ovat sitä mieltä, että Helsingin pitää näyttää esimerkkiä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Suurimmat huolenaiheet liittyvät hankkeen taloudelliseen kannattavuuteen ja maiseman muutokseen. Energiapolitiikka on yksi monimutkainen edunvalvontasoppa, mutta tuulivoima on todistetusti halpa ja puhdas tapa tuottaa sähköäTuulivoiman rakentamiselle ei siis ole taloudellisia esteitä etenkään, kun tuuliolosuhteet Helsingin edustalla ovat erittäin otolliset. Kööpenhaminassa, Hampurissa, Le Havressa ja San Franciscossa tuulivoimalat ovat sulautuneet kaupunkikuvaan aivan kuin ne olisivat aina olleet osa sitä.

Joukkorahoitettuna hankkeen hyöty jakautuisi osallistuneiden ihmisten kesken. Juuri reilujen tulonjakomallien ja hankkeeseen osallistamisen avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi kaupunkilaisten tyytyväisyyteen. Tästä on lukemattomia esimerkkejä Saksasta, Hollannista ja Tanskasta.

Joukon Voima on luotu tällaisia kohteita varten – alusta on valmis. Nyt tarvitsemme ihmisiä mukaan, sillä pian on toiminnan aika. Tuulivoiman lisäksi myös aurinkovoima kiinnostaa joukolaisia: Pöyryn teettämän selvityksen mukaan viidennes sähköstä Helsingissä voitaisiin tuottaa aurinkosähköllä. Joukon Voima on mukana tämän kehityksen aallonharjalla. Mitä isompi joukko, sitä suurempia muutoksia voimme saada aikaan. Liity postituslistallemme, niin saat tiedon ensimmäisenä uusista projekteista. Joukossa on voimaa!

Pentti Itkonen
Joukon Voiman advisor, jonka pitkäaikaisena haaveena on ollut tuulivoimapuisto Helsingin edustalla

 

Kuva: Mallinnus teollisen mittaluokan tuulivoimaloista 4-5 kilometrin päästä rannasta kirkkaana päivänä (WSP 2015/Mikael Gylling)