Joukkorahoituksessa kyse ei ole vain rahasta

Julkaistu: 25.1.2016

Dokumentti Capital C – Vallankumouksellinen joukkorahoitus (nähtävissä Yle Areenastainnostaa ja inspiroi seuraamalla kolmea vastikepohjaista kampanjaa. Pätkän merkittävin anti tarjotaan kuitenkin heti ensimmäisen puolen minuutin aikana. Harvardin yliopiston tutkija David Weinberger kiteyttää muutamalla lauseella joukkorahoituksen perusajatuksen ällistyttävän nerokkaasti:

“Joukkorahoituksessa raha ei ole vain rahaa. Jos ajattelee kyseen olevan vain rahasta, on käsittänyt jotain pahasti väärin. Se on tapa, jolla yksittäinen ihminen voi päästä osalliseksi johonkin, mikä on hänelle hyvin tärkeää”.

Joukkorahoituksessa kyse ei todellakaan ole vain rahasta. Tämä vaikuttaa olevan yksi tiukimmin kiinni olevista väärinkäsityksistä. Enemmän voi olla väärässä ainoastaan, jos kuvittelee joukkorahoituksessa olevan kyse helposta rahasta. Teroitamme projektikumppaneillemme aina, että joukkorahoitettu euro on aina itseään arvokkaampi, kunhan kampanja on tehty hyvin.

Asiakkaiden sitouttaminen, paikallisyhteisöjen osallistaminen, oman yrityksen brändin vahvistaminen, hankkeen saama julkisuus… Joukkorahoituskampanja on kutsu osallistua. Jos ihmiset uskovat siihen, mihin sinä uskot — jos pystyt tarjoamaan heille jotain, minkä he kokevat merkitykselliseksi ja henkilökohtaisesksi, joukkorahoitettu euro muuntuu yhteyksiksi, siteiksi ja lopulta yhteisöksi.

Jos rahoitusta hakeva ei näe kampanjassa muuta arvoa kuin mahdollisesti saatavan rahan, joukkorahoitus ei silloin ole oikea keino rahoituksen täyttämiseen. On kuitenkin vaikea kuvitella tilannetta, jossa joukkorahoituksen tarjoamilla epäsuorilla hyödyillä ei todella olisi minkäänlaista arvoa. Niiden vaikutusta ja potentiaalia vain ei ehkä heti tule ajatelleeksi.

Joukon Voima pyrkii tarjoamaan projekteja, jotka toteutuessaan tekevät maailmasta vähä vähältä hiukan kestävämmän paikan. Tutkija Weinbergeriin viitaten, moinen on jotain, minkä me koemme erittäin merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Toivottavasti sinäkin.

Jukka Kajan

Joukon Voima