Joukkorahoitusmarkkinat kaksinkertaistuvat vuosittain

Julkaistu: 8.2.2016

Olin puhumassa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa cleantech-yrittäjyydestä. Tarinoituani tunnin verran intohimoisesti missiostamme ja henkilökohtaisesta pyrkimyksestäni edistää kestävää kehitystä eturivissä istunut opiskelija lohkaisi osuvan kysymyksen: “Onko teidän bisnes ennen kaikkea ideologista, kun markkinat ovat ilmeisen pienet?”

Hyvin sanottu siellä! Huomautuksenomainen kysymys on varsin osuva, sillä harvoin omissa puheissani tulee mainittua markkinoiden potentiaalista mitään. Ja sitähän nimittäin löytyy.

Tilastot osoittavat joukkorahoitusmarkkinoiden käsittämättömän kasvuvauhdin. Joukkorahoituksen kokonaisvolyymi on yli kaksinkertaistunut vuosittain jo pidemmän aikaa. Euroopassa kasvuvauhti on ollut viime vuodet jopa yli 140%. Suurin osa vaihtoehtoisesta rahoituksesta on lainapohjaista joukkorahoitusta, johon Joukon Voiman liiketoiminta nimenomaisesti keskittyy.

Tämän kaltaiset lukemat eivät kerro vai hurjasta kasvusta. Ne heijastelevat käynnissä olevaa huomattavaa murrosta sijoittamiseen ja rahoitukseen liittyvissä käytännöissämme, tavoissamme ja tottumuksissamme. On ennakoitu, että henkilökohtaisen sijoitusportfolion pitäminen pankissa on muutaman vuoden päästä yhtä harvinaista kuin paperilehden tilaaminen kotiin: ei poikkeuksellista, mutta aikalailla hiipuvaa kansanperinnettä. Myllerrys on melkoinen ja väiteltävää löytyykin lähinnä vain sen todellisesta kokoluokasta ja vaikuttavuudesta. 

Joukon Voiman liiketoiminta on luonnollisesti riippuvaista myös asenneilmapiiristä kestävää kehitystä kohtaan ja yleisestä taistelutahdosta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Pariisin ilmastokokouksen ponnekkaat ulostulot ja poliittinen tahto enteilevät, että päättäväisyys on kaikkea muuta kuin hiipumassa. Jo viime vuosina asenteet esimerkiksi uusiutuvaa energiaa kohtaan ovat muuttuneet merkittävästi. Suomessa aurinkovoiman asennettu kapasiteetti jopa kaksinkertaistui vuonna 2015, mitä osaltaan selittää kannattavuuden kohentuminen, mutta eritoten myös lähienergian arkipäiväistyminen.

Kestävä liiketoiminta ei tarkoita ainoastaan kestävän kehityksen eteen toimimista. Myös itse bisneksen pitää olla kestävää ja mieluusti toki tuottoisaa. Tämä varmistaa liiketoiminnan skaalautuvuuden ja edelleen vaikuttavuuden eksponentiaalisen kasvun. Joukon Voimalla liiketoiminnan avainluvut ja tulevaisuuden asetelmat näyttävät erittäin lupaavilta. Näiden avulla voimme saada suuria aikaan.

Jukka Kajan

Joukon Voima