Joukon Voiman iltamat: mitä tapahtuu, kun joukkorahoittajamme kutsutaan koolle?

Julkaistu: 21.11.2016

Kesän kääntyessä syksyksi saimme ajatuksen kutsua kaikki Joukon Voiman järjestämiin joukkorahoituksiin osallistuneet viettämään iltaa kanssamme. Kampanjoineet kumppanimme pääsivät kertomaan projektiensa kuulumisia ja joukkorahoittajat kysymään mieltään askarruttavia asioita suoraan projektien vastuuhenkilöiltä. Perimmäinen syy koollekutsumiselle oli kuitenkin tavata ja tutustua Joukon Voiman ensimmäisiä projekteja rahoittaneita.

Erittäin positiivisen tunnelman ja vireen lisäksi mieleen juurtui muutama innostava havainto.

 

Joukkorahoitus vaikuttaa

Oli jokseenkin häkellyttävä kuulla jokaisen kampanjamme edustajan terveiset perätysten. EkoRentin, Helsienen ja Finnoonportin kampanjat ovat tehtynä ja paljon hyvää on mahdollistettu yhdessä lähes 500 joukkorahoittajan kanssa. EkoRentin viimeisin kampanja saatiin myös maaliin ja Liiteri on lähtökuopissa.

Joukkorahoitus mahdollistaa hyvin konkreettisia asioita. Niin Joukon Voiman kuin jokaisen joukkorahoittajankin vaikuttavuutta on kohtuullisen helppo arvioida. Välitilinpäätöksenä on hyvä katsoa taaksepäin ja olla tyytyväinen jo saavutettuihin tuloksiin, mutta samaan aikaan pysyä kunnianhimoisena ja nöyränä tulevaa kohtaan. Joukon Voimalla on jo nyt paljon suunnitelmia lähitulevaisuuden varalle. Näiden suunnitelmien kääntäminen hankkeiksi ja vaikuttavuudeksi vaatii vielä hurjasti työtä.

 

Joukon Voima on katalyytti

Rahoittamillamme hankkeilla on oma positiivinen vaikutuksensa, mutta niiden kerrannaisvaikutukset voivat olla jopa merkittävämpiä. Joukon Voima haluaa olla katalyytti, joka saa ihmiset ja yritykset tekemään kestäviä päätöksiä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti.

Finnoonportin Raimo Jokinen kertoi, että yhteistyö Joukon Voiman kanssa on saanut hänet ja yrityksensä miettimään uudella tavalla kestäviä energiaratkaisuja osana rakennuttamisprojekteja. Parhaillaan Helsinkiin kehitettävään kohteeseen kuulemma suunnitellaan aurinkovoimaa kestävyyden vaalimiseksi, mutta myös asiakasyritysten kasvaneen kysynnän ansiostaä. Ilman yhteistyötä Joukon Voiman kanssa Peak Groupilla ei olisi samanlaisia valmiuksia vastata tähän kysyntään.

Myös joukkorahoittajat vievät kestävyyttä tahoillaan eteenpäin. Kyselyjemme mukaan esimerkiksi Finnoonporttiin rahoittaneista 2/3:sta ja EkoRentin rahoittajista 9/10:stä oli kampanjan aikana kertonut jollekin osallistuneensa näiden hankkeiden joukkorahoitukseen. Voidaan olettaa, että kestävästi sijoittaneet puhuvat kestävyydestä. Tätä ajatusta edelleen johtaen, kestävästi sijoittaneet todennäköisesti toimivat myös arjessaan kestävämmin kuin aikaisemmin.

Joukon Voiman ympärille muodostuu monipuolinen yhteisö

Noin vuosi sitten Lontoon uusiutuvan energian joukkorahoitusseminaarissa pidin puheenvuoron spekuloiden, mitä tapahtuu, jos joukkorahoitettavat projektit eivät olekaan keskenään samasta puusta veistettyjä (esim. ainoastaan aurinkovoimaa). Kerroin, että visionamme ja yhtenä haaveenamme on rakentaa ekosysteemi, jossa projektit menevät lopulta päällekkäin: joukkorahoitetulla tuulivoimalla kulkevaa joukkorahoitettua sähköautoa ajaa aurinkovoimaa joukkorahoittanut.

Tuon piti silloin olla kaukainen visio ja tavoiteltava haave. Mutta jo ensimmäiset projektimme juttelevat nyt keskenään!

Finnoonporttiin suunnittellaan sisällytettävän EkoRentin yhteiskäyttöinen sähköauto. Samanaikaisesti Liiteri-tiimi miettii, voisivatko Helsienen kasvattamat sienet olla noudettavissa heidän toimipisteistään. Tilaisuuteen osallistunut panimoharrastaja pohdiskeli, olisiko sivuvirraksi jäävässä mäskissä mahdollista kasvattaa Helsienen osterivinokkaita…

 

Todellakin: mielenkiintoisia asioita tapahtuu, kun tuo yhteen huoneellisen innokkaita ja asiantuntevia edelläkävijöitä. Tavataan pian uudestaan.

Jukka Kajan
Joukon Voima