Kestävän valinnan pitää tulla luonnostaan

Julkaistu: 1.3.2016

Tovi sitten Ylen Kaarlen Maailmassa vieraillut Demos Helsingin Maria Ritola totesi jotakuinkin näin: “Kestävistä valinnoista pitää tehdä helppoja, jolloin ihmiset tekevät ne defaulttina.” Laitoin Areenan streamin pauselle ja jäin makustelemaan sanoja. Siinä oli kiteytettynä erinomaisesti ajatus, jonka ympärillä omat näkemykseni ovat aikaisemminkin pyörineet.

Jotta jokin valinta on oikeasti kestävä, on sen oltava niin helppo, ettei sen eettisyyttä edes lähtökohtaisesti ajattele. Kestävän valinnan eteen ei voi tehdä uhrauksia tai kompromisseja. Muutoin moinen ei vakiinnu. Toisin sanoen, jos päätöstä vaihtoehtojen välillä pitää lähteä puntaroimaan, ovat vihreät arvot kevyitä ja höttöisiä pumpulituppoja. Ne eivät valtavirran vaakakupissa lopulta paina, vaikka monen mielestä kannatettavia asioita ovatkin.

Joukon Voiman tavoitteena on ollut alusta lähtien tarjota sellaisia projekteja joukkorahoitettaviksi, ettei niihin osallistumista tarvitse perustella ainoastaan pehmeillä arvoilla. Esimerkiksi EkoRent-kampanjassa rahoitettu palvelu ja saadut vastikkeet olivat erittäinkin kohdillaan, eikä osallistumista tarvinnut perustella pelkällä palvelun ekologisuudella. Lainapohjaisissa joukkorahoitusprojekteissa tulemme tarjoamaan rahoituskohteita, joiden ehdot ovat houkuttelevia ja kilpailukykyisiä sellaisinaan.

Moneen kertaan on todettu, ettei kuluttajien massa päädy kestävään valintaan, mikäli moinen vaatii kompromisseja. Vaihtoehdon tarjoajalla on vastuu laittaa pöytään sellainen tarjooma, että kuluttaja valitsee kestävän vaihtoehdon defaulttina.

Jukka Kajan

Joukon Voima