Paljon melua tuulivoimasta: vaadimme faktoja ja paikallisten osallistamista

Julkaistu: 6.10.2016

Tuulivoima nostattaa jälleen tunteita julkisessa keskustelussa. Perussuomalaisten toimitsija Matti Putkonen kohahdutti sanomalla mm. tuulivoiman välittömällä altistumisalueella asuvan 650 000 suomalaista. Keihään nokkaan on nostettu infraäänet ja paineenvaihtelut, joiden koetaan aiheuttavan terveyshaittoja. Meidän näkemyksen mukaan paljolta harmilta ja huuteltulta säästyttäisiin, jos paikallisyhteisöjä osallistettaisiin tuulivoimahankkeissa paremmin suunnittelusta lähtien tulonjakoon saakka.

Tuulivoimaloiden lähialueilla asuu ihmisiä, jotka aidosti kärsivät terveyshaitoista ja kokevat tuulivoimaloiden infraäänien aiheuttavan niitä. Oireet ovat aitoja, mutta syyt epäselviä, eikä yhteyttä infraääniin ole tieteellisesti onnistuttu todistamaan.

Keskustelu terveyshaitoista on aiheellinen ja selvitysten vaatiminen oireiden syyn selvittämiseksi on hyvästä. Kuitenkin perusteeton, tieteeseen pohjautumaton huutelu vie keskustelua väärille raiteille heti alkajaisiksi. Haluamme laadukasta keskustelua – haluamme faktoja! Tässä kohdin nostamme hattua THL:n tutkijoille, jotka kirjoittivat ansiokkaan blogin esittämällä katsauksen tieteellisistä näkemyksistä äänekkäänä käytävään keskusteluun.

Olemme Joukon Voimassa perehtyneet siihen, miten paikallisten osallistaminen tuulivoimahankkeisiin vaikuttaa heidän näkemyksiinsä. Aiheesta on tehty vertaisarvioitua tutkimusta ja tulokset ovat varsin mielenkiintoisia. Lähialueiden asukkaiden näkemyksiin tuulivoimasta vaikuttaa suuresti, onko hankeen kulku ollut osallistava vai suljettu ja se, miten hyödyt jakautuvat. Jäävätkö tuulivoimasta saatavat taloudelliset hyödyt seudulle vai karkaavatko ne etäisten ja kasvottomien tahojen taskuihin?

Oheisissa kuvaajissa selvitetään tutkimustuloksia siitä, miten paikallisten näkemykset tuulivoimasta poikkesivat kahdessa kovin erilaisessa tuulivoimahankkeessa, Gighassa ja Kintyressa.
walker21

walker3-011

walker41
Kuuntelemalla kansalaiskeskustelua huomaa, että etenkin hyödynjako raivostuttaa. Tosiasia nykyisellään on, että tukien piiriin päässeet myllyt ovat omistajilleen kovin tuottoisia. On hyvinkin luonnollista ja ymmärrettävää, että tuulivoimala voi ärsyttää, jos moinen tuottaa vieraalle tuloja ja itselle ainoastaan melu- ja maisemahaittoja.

Jos paikallisille ja muillekin edes tarjottaisiin joukkorahoituksella keino päästä osalliseksi taloudellisia hyötyjä, hillitsisi se osaltaan tunnekuohuja tuulivoimaa kohtaan. Joukkorahoitetut tuulivoimalat eivät taatusti päästä yhtään vähempää ääntä tai ole absoluuttisesti yhtään esteettisempiä. Sen sijaan joukkorahoitettuina ne olisivat ”meidän”, eikä ”niiden”. Sillä on tutkittua vaikutusta.

Joukkorahoittaisitko sinä tuulivoimaa? Ota osaa keskusteluun Facebookissamme tai lähetä meille postia!

Jukka Kajan
Joukon Voima

 

Lähteet:
Walker, G., & Devine-Wright, P. (2008). Community renewable energy: What should it mean? .Energy policy, 36(2), 497-500.

Warren, C. R., & McFadyen, M. (2010). Does community ownership affect public attitudes to wind energy? A case study from south-west Scotland. Land Use Policy, 27(2), 204-213.