Finnoonportti

121%

Energiatehokas kiinteistö

Finnoonportti

Rahoittajia:

122

Minimi:

500 000 €

Koossa:

605 415 €

Tavoite:

2 000 000 €

  • Joukkorahoitus päättyy 16.6.2016

Finnoonportti – Auringolla sähköistetty ja maalämmöllä lämmitetty toimitilakeskus

Merkintäaika on päättynyt. Kiitos kaikille joukkorahoittajille!


Kuulumiset:

Sijoittajakirje: Finnoonportin laina lyhennetty korkoineen 13.06.2018

Sijoittajakirje 14.03.2018

Sijoittajakirje 15.12.2017

Sijoittajakirje 1.9.2017

Sijoittajakirje 17.6.2017: Korot maksettu, ohjeet täällä

Sijoittajakirje 2.5.2017: Finnoonportin kehittäminen jatkuu

Sijoittajakirje 27.1.2017: Finnoonportin tilanteesta, koronmaksusta ja vero-ohjeista

Sijoittajakirje 18.10.2016: Finnoonportti neuvottelee isoista vuokrasopimuksista

Sijoittajakirje 19.8.2016


Kiinteistö Oy Finnoonportti tarjoaa mahdollisuuden joukkorahoittaa toimitilakeskustaan Espoon Finnooseen. Rahoittamalla olet mukana varmistamassa kiinteistöön puhtaat energiaratkaisut saaden sijoituksellesi 7,0 % vuotuisen koron. Laina on vakuudellinen.

Kohde

Finnoonportti on energiatehokas toimitilakeskus Espoon Finnoossa. Myytävät tai vuokrattavat toimitilat soveltuvat etenkin pk-yrityksille ja harrastajille, jotka tarvitsevat muutakin kuin toimistotilaa. Finnoonportti tarjoaa tilat esimerkiksi myyntiin, palvelutuotantoon, huoltotoimintaan tai harrastamiseen huomioiden erityisesti käyttäjien logistiset tarpeet. Kiinteistön käyttäjiä voivat näin ollen olla vaikkapa pienmyymälät, maahantuojat, huoltoyhtiöt, tuotantopajat tai logistiikka-alan yritykset jakelutarpeineen. Tilat sopivat myös esimerkiksi vene- tai autoharrastajille.

Toimitiloja on Finnoonportissa yhteensä 57 ja niiden pinta-ala vaihtelee 42:n ja 216:n neliömetrin välillä. Tilat ovat muokattavissa ja räätälöitävissä kysynnän mukaan.

Tontti sijaitsee Suomenojalla Etelä-Espoossa, vilkkaan Finnoontien varrella 1,1 km päässä Länsiväylästä. Vuonna 2020 valmistuvalta Finnoon metroasemalta matkaa Finnoonporttiin on 2 km.

Finnoonportissa kestävät energiaratkaisut on nostettu merkittävään rooliin. Maalämpöpumppu ja aurinkosähköjärjestelmä kattavat merkittävän osan kiinteistön energiatarpeesta. Joukkorahoituksen onnistuessa kiinteistön katolle asennetaan 130‒150kW aurinkosähköjärjestelmä. Näin Finnoossa sijaitsisi Suomen kymmenenneksi suurin aurinkovoimala, mikäli se rakennettaisiin nyt.

Jäljelle jäävä kiinteistön oma sähköntarve sitoudutaan kattamaan EKOenergia-sertifioidulla ostosähköllä. EKOenergia on sähkön ympäristömerkki, joka takaa, että sähkö on tuotettu ympäristöjärjestöjen asettamien kriteerien mukaisesti.

ekoenergy_logo_ekoenergia

Finnoonportin urakoitsija on Lehto Group -konsernin alainen Rakennusliike Koivukoski Oy. Rakennuttaja ja urakoitsija ovat tehneet yhdessä yli kymmenen Finnoonportin kaltaista projektia vuodesta 2002 alkaen.

Lehto Groupin toimijat ovat tunnettuja talousohjatun rakentamisen mallistaan, jossa urakoitsija sitoutuu kiinteähintaiseen rakennuskustannukseen. Konsernin kevään 2016 listautumisanti ylimerkittiin moninkertaisesti. Rakennusliike Koivukoskella Finnoonportin hankkeesta vastaa hankejohtaja Tomi Koivukoski. Yrityksen toimitusjohtaja on Ahti Junttila.

Lehto_vaakatunnus-01

Joukkorahoitettujen varojen käyttö ja kohteen kokonaisrahoitus

Joukkorahoitetut varat käytetään kohdekiinteistön rakentamisen alkuvaiheeseen. Joukkorahoituksen onnistuminen varmistaa myös suunniteltujen energiaratkaisujen toteutumisen.

Joukkorahoituksen lisäksi muina rahoituslähteinä ovat toimitilojen myynnistä saatava omapääoma ja muu emoyhtiö Invo Future Oy:n antama rahoitus. Rakentamisen loppuunsaattamisen varmistamiseksi rakennuttajalla on neuvoteltuna pankkilaina, jonka suuruus riippuu toimitilojen myynnistä. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 8 miljoonaa euroa.

Invo Future Oy on myös luovuttanut Finnoonportille sen nyt omistaman tontin, joka on myös hankkeen rakennuspaikka, sekä lisäksi rakennusluvan ja -suunnitelmat. Näiden apporttiomaisuuksien luovutusten arvo on yhteensä 1,4 milj. €.

Lue lisää kokonaisrahoituksesta.

Yrityksen esittely

Lainan ottaja on keskinäinen Kiinteistö Oy Finnoonportti, joka on perustettu tämän projektin toteuttamista ja sen tuloksena syntyvän kiinteistön omistamista ja hallintaa varten.

Kiinteistö Oy Finnoonportin tämän hetkinen pääomistaja on Invo Future Oy. Osana sijoitusyhtiötoimintaansa Invo Futuren tavoitteena on luoda kiinteistöalalle uusia konsepteja, joista nimenomaisena esimerkkinä käy joukkorahoituksen hyödyntäminen.

Invo Future myy omistamansa Kiinteistö Oy Finnoonportin osakkeet ostajille, jotka voivat joko käyttää tiloja omaan toimintaansa tai vuokrata niitä eteenpäin. Osakkeiden myynnistä saaduilla tuloilla Invo Future sitoutuu rahoittamaan Kiinteistö Oy Finnoonporttia riittävän määrän, jotta rakennusurakka saadaan päätökseen.

Hankkeen avainhenkilöt, Raimo Jokinen, Tiina Walsh ja Henrik Rajala ovat kokeneita toimijoita kiinteistöalalla. Jokinen on 2000-luvulla ollut kehittämässä menestyksekkäästi yli kahtakymmentä Finnoonportin kaltaista kiinteistökokonaisuutta. Näihin hankkeisiin voi tutustua mm. Peak Groupin sivustolla.

raimo_esittely1

Lainan ehdot lyhyesti

Liikkeelle laskettavan velkakirjan laina-aika on kaksi vuotta. Lainapääoma palautetaan lainan erääntyessä. Sijoitetulle pääomalle maksetaan 7,0 %:n vuotuinen korko. Korkotulot tilitetään puolivuosittain. Vähimmäissijoitus on 200 €.

Jos joukkorahoituksella ei saavuteta minitavoitetta, 500 000 € (päivitetty 7.6.2016), palautetaan tehdyt sijoitukset joukkorahoittajille. Joukkorahoituksella haettava enimmäispääoma on 2  000 000 €.

Laina on vakuudellinen. Kiinteistö Oy Finnoonportti on asettanut joukkorahoittajille lainan vakuudeksi kiinteistöpanttioikeuden omistamaansa tonttiin ja sille rakennettavaan nyt rahoitettavaan rakennukseen. Vakuus kattaa 3 200 000 euroa eli enimmäislainapääoman ja korot. Vakuus on toissijaisella etuoikeusasemalla mahdolliseen pankkilainaan nähden, jonka vakuuden arvo on 3 900 000 euroa.

Joukkorahoittajan tulee tiedostaa sijoitustoimintaan yleisesti sisältyvät riskit. Arvioi henkilökohtainen taloudellinen tilanteesi ennen varsinaisen sijoituspäätöksen tekemistä.

Päivitetty 19.5.2016: Vakuutta koskeva kappale päivitetty. Vakuus saanut lainvoimaisuuden aikaisemmin tehdyn kiinnityshakemuksen mukaisesti. 

Aikataulu

aikataulu72-01

Joukkorahoituksesta ja hankkeesta lisätietoja antavat
Jukka Kajan
Joukon Voima Oy
+358 50 467 4740
jukka.kajan@joukonvoima.fi
Raimo Jokinen
Kiinteistö Oy Finnoonportti
+358 50 500 2577
raimo.jokinen@peakgroup.fi

 

Voit myös lähettää meille kysymyksesi alla olevan lomakkeen kautta.

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Kysymyksesi

Joukkorahoittajan tulee tiedostaa sijoitustoimintaan yleisesti sisältyvät riskit.

Arvioi henkilökohtainen taloudellinen tilanteesi ennen varsinaisen sijoituspäätöksen tekemistä.

Tarkempi riskien erottelu on luettavissa lainaesitteestä.
Instrumentti:
Velkakirja
Korko:
7,0 %, vuotuinen
Laina-aika:
2 vuotta
Minimisijoitus:
200€

Rahoituksen hakija:

Kiinteistö Oy Finnoonportti
Projektityyppi:

Energiatehokas kiinteistö
Sijainti:

Finnoonniitty 1, Finnoo, Espoo
Joukkorahoitus päättyy:

16.6.2016

Arvioi

Korkojen ja lyhennysten aikataulu

Korot maksetaan puolivuosittain. Lainapääoma lyhennetään kerralla laina-ajan päättyessä kahden vuoden kuluttua. Alla olevassa taulukossa näkyy korkojen ja lyhennysten aikataulu 10 000 EUR suuruiselle lainalle. Taulukossa ei ole huomioitu transaktiomaksuja, joiden suuruus on 1,00 EUR/transaktio. Transaktio peritään vain silloin, kun nostat korkoja. Jos nostat korot vasta velkakirjan eräännyttyä, maksat transaktiomaksuja yhteensä 1,00 EUR.

Vuosi Kuukausi Sijoitus Korko Lyhennys Kassavirta
0 0 -10 000 -10 000
0 6 350 350
1 0 350 350
1 6 350 350
2 0 350 10 000 10 350

Korkojen ja lyhennysten aikataulu 10 000 EUR suuruiselle lainalle.

 

palkit2-01-01

Rahan kertyminen 10 000 EUR suuruiselle lainalle.

 

Markkinakatsaus

Lähteet: Catella, KTI

Toimitilojen käyttöasteet vaihtelevat suuresti käyttötarkoituksesta riippuen. Huonoin tilanne vuoden 2015 lopussa oli toimistotiloilla, joista tyhjänä oli noin 13,3 %. Tilanne oli parempi teollisuus- ja varasto- sekä liiketiloilla, sillä 2015 lopussa tyhjänä oli noin 6,9 % teollisuus- ja varastotiloista  ja noin 4,6 % liiketiloista. Tilanne on ollut melko muuttumaton viimeisen vuoden ajan.

markkinakatsaus_fin-01

Verrattaessa joukkorahoitettavana olevaa Finnoonporttia yleiseen markkinatilanteeseen, on syytä huomioida sen erityinen kohderyhmä ja tilojen sovellettavuus. Finnoonportin tilat soveltuvat erityisesti yrityksille, joilla on erityistarpeita esimerkiksi pientuotantoon tai logistiikkaan liittyen. Tällaisten kohteiden kysyntä vaikuttaa olevan hieman korkeampi kuin toimitilamarkkinoilla yleisesti. Lainanottajan edellisissä neljässä samankaltaisessa kohteessa tyhjiä toimitiloja oli 8.4.2016 vain noin 6,3 %. Finnoonportin kaltaisten tilojen kysyntä on alueellisesti ollut toisinaan jopa tarjontaa suurempaa. Tähän tilanteeseen Finnoonportti-hankkeella pyritään vastaamaan.

Laajempi markkinakatsaus on luettavissa lainaesitteestä.

Riskit

Alla on lueteltuna lyhyesti kartoitettuja projektiin liittyviä oleellisia riskejä. Kutakin riskiä ja niiden hallintaa on arvioitu kattavammin lainaesitteessä.

+ Aikatauluriski

Muun muassa tekniset ongelmat rakennusvaiheessa voivat viivästyttää kiinteistön valmistumista. Kiinteistön käyttöönoton viivästyminen ei suoranaisesti vaaranna joukkorahoittajien asemaa, sillä laina maksetaan ensisijaisesti takaisin osakkeiden myynnistä saatavilla varoilla. Toisaalta rakennustöiden viivästyminen vaikuttaa negatiivisesti Lainanottajan yleiseen taloudelliseen asemaan, mikä saattaa heijastua myös lainan takaisinmaksuun.

+ Budjettiriski

Mikäli kiinteistön rakentamiskulut ylittävät merkittävästi budjetoidun, joutuu lainanottaja hakemaan lisälainaa kiinteistön valmiiksi saamiseksi, mikä väistämättä aiheuttaa rahoituskustannusten nousun. Budjettiriski on lähes kokonaan eliminoitu kiinteähintaisella rakennusurakkasopimuksella.

+ Toimitilojen myynnin kaupallinen riski

Lainanottajan kyky maksaa laina takaisin heikkenee, mikäli kohteen markkinoinnista vastaava Peak Group Oy epäonnistuu tehtävässään ja Lainanottajan osakkeita ei saada myytyä suunnitellusti. Lainanottajan avainhenkilöiden aiemmat vastaavat hankkeet ovat onnistuneet taloudellisesti hyvin (kts. http://www.peakgroup.fi/). Rakennusaikaisen rahoituksen täysimittainen kattaminen saavutetaan myymällä kohdekiinteistöstä noin 2500‒3000 neliömetriä. Jo myytyjä ja varattuja huoneistoja on joukkorahoituskampanjan alkaessa noin 600 neliömetriä.

+ Toimitilojen käyttäjien liiketoimintaan liittyvä riski

Laina maksetaan ensisijaisesti takaisin osakkeiden myyntituloista saaduilla varoilla. Näin ollen Lainanottajan osakkeenomistajien liiketoimintaan liittyvät riskit ja niistä mahdollisesti johtuvat vuokran tai vastikkeiden maksuvaikeudet eivät lähtökohtaisesti vaikuta lainan takaisinmaksuun.

On kuitenkin huomioitava, että hankkeen pitkittyessä (kts. Aikatauluriski) voi usean osakkeenomistajan tai vuokralaisen liiketoiminnallisista vaikeuksista johtuva yhtäaikainen kykenemättömyys maksaa yhtiö- tai rahoitusvastikkeita johtaa Lainanottajan yleisen taloudellisen tilanteen heikkenemiseen. Tämä taas saattaa vaikuttaa lainan takaisinmaksuun.

Maksuvaikeuksiin joutuneiden käyttäjien tilat voidaan yhtiöjärjestyksen nojalla ottaa haltuun ja vuokrata edelleen vastikkeiden kattamiseksi.

+ Suhdanneriski

Joukkorahoittajien antamaa lainaa ei ole sidottu mihinkään indeksiin. Mikäli inflaatio on odotettua voimakkaampaa, ei lainan tuotto nouse samassa tahdissa ja siten joukkorahoittaja saisi suhteellisesti vähemmän tuottoa sijoitukselleen.

+ Joukon Voiman mahdollinen toiminnan päättyminen

Joukon Voiman liiketoiminnan mahdollisella loppumisella ei ole vaikutusta joukkorahoittajan ja Lainanottajan väliseen velkakirjaan. Joukon Voiman toiminnan päättyessä joukkorahoittajan tiedonsaanti vaikeutuu, mutta taloudellinen asema säilyy ennallaan, sillä lyhennykset ja korkojen maksut siirtyvät Lainanottajan vastuulle.

Rahoita

Rahoitus tehdään Joukon Voiman käyttämässä Fundu-maksupalvelussa. Rahoituksen yhteydessä luot itsellesi FunduTilin, jolle rahoitus rekisteröityy. Tälle tilille tilitetään puolivuosittain korot, sekä lyhennetään sijoittamasi lainapääoma laina-ajan päätyttyä. FunduTililtä voit tehdä nostoja verkkopankkiisi. Nostojen kulu on 1 € per kerta. Rahoituksen tekemiseksi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset. Fundu käyttää maksuvälittäjänä Paybyway Oy:n Maksukaista-palvelua.

Merkintäaika on päättynyt. Kiitos kaikille joukkorahoittajille!

 

Rahoituksen kulku:

rahoituksenkulku-01-01

Rahoituksen ohjeet:

1. Paina “Sijoita lainaan”
2. Paina “Rekisteröidy”
3. Täytä rekisteröintitiedot
4. Valitse “Suomalaiset verkkopankkitunnukset”
5. Hyväksy käyttöehdot
6. Paina “Rekisteröidy”
7. Valitse pankkisi
8. Tee tunnistautuminen
9. Paina “siirrä summa verkkopankissa”
10. Valitse pankkisi
11. Viimeistele siirto tililtäsi
12. Vahvista sijoituksesi
13. Vahvistamisen jälkeen sinut ohjataan takaisin Joukon Voiman palveluun

Joukkorahoittaminen tapahtuu Fundu-maksupalvelun kautta. Rahoituksen yhteydessä luot itsellesi Fundu-tilin, jolle sijoituksesi kirjautuu ja jolle korot ja lainapääoma lyhennetään.

RAHOITUKSEN ASKELEET

1. Paina “Siirry sijoittamaan”
2. Paina “Sijoita lainaan”
3. Anna summa: “Olet sijoittamassa lainaan”
4. Paina “Rekisteröidy!”
5. Täytä rekisteröintitiedot
6. Valitse “Suomalaiset verkkopankkitunnukset”
7. Hyväksy käyttöehdot
8. Paina “Rekisteröidy”
9. Valitse pankkisi
10. Tee tunnistautuminen
11. Paina “Siirrä summa verkkopankissa”
12. Valitse pankkisi
13. Viimeistele siirto tililtäsi
14. Vahvista sijoituksesi

Usein kysytyt kysymykset

+ Mihin tarvitaan joukkorahoitusta? Mikseivät perinteiset rahoituskanavat riitä?

Joukkorahoitusta tarvitaan rakennuttamisen rahoittamiseksi. Suunnitteluvaiheessa olevan kiinteistön osakkeiden myynti rakentamisen aloittamisen rahoittamiseksi on haastavaa ja siksi tätä kautta on vaikea hankkia rahoitusta rakennuttamisen alkuvaiheeseen. Kun rakennustyöt on aloitettu, pääsee valmistuvien huoneistojen myyminen käyntiin. Pankkilainan ehdoissa on rakennuksen 50 %:n valmiusaste. Näin ollen oman pääoman lisäksi tarvitaan vaihtoehtoisia rahoituslähteita, kuten joukkorahoitusta. Projektin taustalla oleva Raimo Jokinen näkee joukkorahoituksessa merkittävää potentiaalia kiinteistöalalla myös laajemminkin. Rahoitusmuodon soveltuvuus kiinteistöjen rahoittamiseen on todistettu ulkomailla, mutta Suomessa sitä ei ole juuri hyödynnetty. Jokinen näkee joukkorahoituksen hyvinä puolina markkinoinnillisen elementin, sekä yksityisten rahoittajien tehokkaan tavoittamisen. Osaltaan kyse on siis uuden toimintamallin kehittämisestä.

+ Miksi Finnoonportti rakennetaan juuri tälle sijainnille?

Kiinteistö Oy Finnoonportin Raimo Jokinen on rakennuttanut vastaavia kiinteistöjä aikaisemmin muualle pääkaupunkiseudulle ja laajentaa nyt tarjoamiensa toimitilojen verkostoa myös Espooseen. Finnoonportin lähettyviltä ei vielä vastaavaan käyttötarpeeseen soveltuvia toimitiloja juuri löydy. Logistiikan kannalta sijainti on erittäin hyvä, sillä Espoon Suomenojalla Finnoonnitty 1:ssä sijaitsevalle tontille on erinomaiset liikenneyhteydet. Länsiväylälle matkaa on 1,1 km, Kehä III:lle 7 km ja Turunväylälle 8,8 km. Finnoon metroasema valmistuu vuonna 2020 kahden kilometrin päähän Finnoonportista.

+ Miten kampanjan onnistuminen vaikuttaa kiinteistön toimintaan?

Minimitavoite (500 000 €) on summa, jolla rakentaminen saadaan käyntiin. Tavoitetta (2 000 000 €) enempää joukkorahoitettua pääomaa ei tarvita muut rahoituslähteet huomioiden. Mikäli 2 miljoonan euron tavoitteesta jäädään, ei hanke kuitenkaan vaarannu.

+ Miksi lainapääoma lyhennetään kokonaan kerralla?

Lainanhakija haluaa pitää lainapääoman kokonaisuudessaan itsellään laina-ajan varmistaakseen rakennusvaiheen rahoitusta. Joukkorahoittajien lainapääoman lyhentämisen kerralla voidaan katsoa olevan riskien hallintaa.

+ Onko minulla sijoittajana mahdollista saada sijoittamaani summaa takaisin ennen laina-ajan päättymistä?

Lainapääoma lyhennetään laina-ajan päättyessä kerralla. Lainanottaja ei ole velvoitettu lyhentämään summaa ennen tätä.

+ Miksi korkotuotot tilitetään vain puolivuosittain?

Joukkorahoituksen luonteeseen kuuluu, että minimisijoitus pidetään verrattain matalana. Tässä tapauksessa minimisijoitus on 200 €. Jos tästä saatavia korkoja maksettaisiin useammin kuin puolivuosittain, olisivat transaktiokulut suhteettoman suuria. Siten puolivuosittain maksettava korko on arvioitu mielekkääksi.

+ Voinko menettää sijoittamani summan?

Suojatakseen joukkorahoittajaa sijoituksensa menettämiseltä, Kiinteistö Oy Finnoonportti on asettanut lainalle kiinteistöpanttioikeuden rahoitettavaan kiinteistöön. Vakuus kattaa lainapääoman ja korot. Näin ollen joukkorahoittajat ovat oikeutettuja realisoinnista saataviin varoihin Kiinteistö Oy Finnoonportin mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessa. Joukkorahoittaja voi vakuudesta huolimatta menettää sijoittamansa summan osittain tai kokonaan äärimmäisessä tilanteessa, jossa Finnoonportti-kiinteistö menettäisi syystä tai toisesta arvonsa.Kaikkeen sijoitustoimintaan sisältyy riskejä, jotka sijoittajan on arvioitava. Projektin kannalta oleellisia riskejä on kartoitettu niin lainanhakijan kuin Joukon Voimankin toimesta. Tutustu tarkempaan riskianalyysiin lainaesitteessä.

+ Voinko myydä velkakirjani eteenpäin jälkimarkkinoilla?

Velkakirja ei ole siirtokelpoinen, eli sitä ei voi myydä eteenpäin jälkimarkkinoilla.

+ Kohteen kuvauksessa sanotaan, että tiloihin on helppo päästä autolla. Miksi Joukon Voima on mukana kiinteistössä, jossa autoilu on isossa roolissa?

Kiinteistön tarkoitus on palvella ensisijaisesti sellaisia yrityksiä, joille logistiikka on merkittävä osa liiketoimintaa. Tällaisia ovat usein pienet verstaat tai pajat, joille logistiikka on elinehto. Finnoonportissa tuotantotilat, varasto ja toimisto voivat olla kaikki samassa paikassa.Joukon Voima on mukana, koska Finnoonportissa voimme mahdollistaa hyödyllisen kiinteistön toteuttamisen energiatehokkaasti ja uusiutuvia energiamuotoja hyödyntäen. Uusiutuvien energianlähteiden osuus kiinteistön energiantuotannossa on merkittävä. Lisäksi kiinteistöön lisätään valmiudet sähköautojen lataamiseen. Näin olemme kehittämässä kiinteistöliiketoimintaa kestävämpään suuntaan.

+ Missä rahani ovat sijoituksen ja laina-ajan alkamisen välisen ajan? (lisätty 2.5.2016)

Sijoittamasi summa on varattuna Fundun asiakasvaratilillä. Varat eivät ole nostettavissa ennen lainan hyväksymistä.Sijoitetut varat ovat joukkorahoittajan omaisuutta laina-ajan alkamiseen saakka. Laina-aika alkaa kampanjan päättyessä mikäli minimitavoite saavutetaan. Jos minimiä ei saavuteta, palautetaan varat joukkorahoittajille kuluitta.

+ Milloin saan maksetut korot käyttööni? (lisätty 2.5.2016)

Korot maksetaan puolivuosittain ja ovat heti niiden FunduTilille ilmestyttyä nostettavissa omalle verkkopankkitilille. Lainapääoma lyhennetään kerralla laina-ajan päätyttyä myöskin FunduTilillesi.

+ Vaatiiko rakennushankkeen aloittaminen tietyn määrän myytyjä tiloja? (lisätty 3.5.2016)

Myydyille tiloille ei ole asetettu tavoitetta rakennusvaiheen aloittamiseksi. Tällä hetkellä huoneistoja on myytynä ja varattuna noin 600 m².Rakennusvaiheen kokonaiskustannusten kattamiseen vaaditaan 2500-3000 m² myytyjä huoneistoja. Finnoonportin huoneistojen kokonaispinta-ala on n. 4349 m².

+ Mikä on emoyhtiö Invo Future Oy:n rahoituksen suuruus? Miten taataan tarvittava pääoma harjakorkeuteen pääsemiseksi? (lisätty 3.5.2016)

Invo Future Oy on Finnoonportin huoneistojen myynnistä saatavalla pääomalla sitoutunut rahoittamaan rakennusvaihetta sen loppuunsaattamiseksi. Pankkilaina ja joukkorahoituksen vähimmäistavoite huomioiden summa on 4 milj. €. Invo Future Oy on luovuttanut Finnoonportille sen nyt omistaman tontin, joka on myös hankkeen rakennuspaikka, sekä lisäksi rakennusluvan ja -suunnitelmat. Näiden apporttiomaisuuksien luovutusten arvo on yhteensä 1,4 milj.Joukkorahoitusta käytetään rakennustyön aloittamiseksi, minkä jälkeen Invo Futuren omalla pääomalla saavutetaan pankkilainan ehtona oleva rakennuksen 50% valmiusaste.

+ Miten tilojen myynti on järjestetty? Kuka siitä vastaa, milloin myyntityö alkaa? (lisätty 3.5.2016)

Myynnistä vastaa Peak Group, joka on Finnoonportin emoyhtiön Invo Futuren pienomistajia. Myyntityö on parhaillaan käynnissä. Peak Group on vastannut vastaavien kiinteistöjen myynnistä jo parin vuosikymmenen ajan. Edellisten kohteiden myynti on onnistunut tavoitteiden mukaisesti. Näihin kohteisiin voit tutustua osoitteessa www.peakgroup.fi

+ Jos hankkeelle tulee myös pankin myöntämää lainarahaa, mitkä ovat lainan vakuudeksi haettavan kiinteistönpantin etuoikeusasemat? (lisätty 3.5.2016)

Joukkorahoittajille asetettu vakuus on toissijainen pankkilainalle varattuun osuuteen nähden. Kunnes pankkilaina otetaan, joukkorahoittajien vakuus on ensisijainen.Kokonaisvakuus on arvoltaan 7,1 miljoonaa euroa, josta pankille varatun 3,9 miljoonan jälkeen 3,2 miljoonaa on joukkorahoitettavan lainapääoman ja sen korkojen vakuudeksi.

+ Vähimmäistavoitetta laskettiin puoleen alkuperäisestä miljoonasta eurosta. Miten riskitilanne muuttuu vähimmäistavoitteen laskemisen myötä? (lisätty 7.6.2016)

Riskien muutos liittyy rahoituskulujen nousuun. Joukkorahoitettavan lainan rinnalle Kiinteistö Oy Finnoonportti ottaa lyhytaikaista lainaa, jonka korkokulut ovat alunperin budjetoitua suuremmat. Korkokulujen nousu vastaa n. 30 huoneistoneliömetrin myyntihintaa. Yhteensä Finnoonportissa huoneistoneliöitä on 4 349.

+ Muuttuuko joukkorahoitettavan lainan vakuus jotenkin päivitetyn rahoitusrakenteen myötä? (lisätty 7.6.2016)

Vakuus pysyy ennallaan, eikä siihen voida tehdä muutoksia. Joukkorahoitettavan lainan kanssa rakennusvaiheen aloittamiseen käytettävä lyhyt aikainen laina on vakuudeton.